Förbered dig inför Cykelvasan

Hej!

Snart är årets stora mål för många och även för oss på Vasaloppsbloggen äntligen här. Vad skall du då tänka på så här nära inpå loppet? Frågorna är många men vi har svaren som du letar efter.

En av dom viktigaste frågorna är såklart vad man skall ha för däck och vilket däcktryck det skall vara.

  1. Du skall ha ett lättrullat däck, även om det kommer att regna så tål CV mycket regn och du vill verkligen kunna rulla bra på grusvägarna
  2. Tubeless eller inte? Det är mindre chans för punktering med Tubeless och du kan ha ett lägre tryck i däcket. Satsa på Tubeless om du har möjlighet till det.
  3. Däcktrycket beror på vilket däck du har och vad du väger, jag väger ca 72 kg och kommer att köra med ca 1,6 Bar (Tubeless) 1,8 med slang. Det är väldigt få som behöver mer än 2 Bar i däcken.

Exempel på ett mycket bra däck till cykelvasan

Hutchinson skeleton

Cykelvasan är inte så tekniskt svårt lopp, inte alls faktiskt. Men det är långt och det går fort. Om du inte är van att cykla bland andra cyklister så skulle jag rekommendera dig att du tränar på det. Det finns en hel del rullgrus längst banan som kan kännas lite läskigt och halkigt. Huvudet är viktigt att skydda. Hur länge har du haft ding hjälm egentligen? Du bör byta hjälm ofta, har du inte provat en hjälm från Kask så tycker jag att du skall komma förbi vårt tält och prova en, dom är grymt sköna och snygga. Jag älskar min rosa.

 

2020 lanseras en One-Twenty RC. Den finns att prova i Lindvallen. Trampeffektiv och snabb, men också förlåtande och lekfull. Detta är cykeln som Hermida-Rodriguez vann Cape Epic med. Vi sticker ut hakan och säger att detta blir 2020 års snabbaste lekfulla stigcykel.

Vad skall du äta och dricka? Du kan aldrig dricka för mycket! Se till att börja dricka direkt efter första backen och se till att du laddat upp ordentligt före. Sedan skall du dricka varje kvart under loppet. Om du tänkt köra under 4h så är inte något att tugga på lika viktigt. Men ha gärna med någon gel eller liquid om du skulle behöva extra energi.

Använd ryggsäck! Många tappar sina flaskor och många olyckor uppstår när man fipplar med sin flaska. I mitt team kör vi med ryggsäck som är både säkrare och enklare. Man kan dricka när man vill och behöver.

Om olyckan är framme och du skulle få en punktering så se till att ha med dig en extra slang och nödvändiga verktyg i en sadelväska. Ta även med kolsyrepatroner då det går fortare än en vanlig pump. Det finns flera spännande produkter från Topeak som gör vardagen enklare. Jag använder flera av deras smarta produkter.

Se nu också till att träna smart innan loppet och kom gärna på vårt väckningspass på fredag kl 09:45. Vi samlas i Meridas monter i Lindvallen. Vi kör ett pass på ca 60 minuter i Cykelvasalik terräng. Häng med oss!

Missa inte heller Merida Warm Up Area. Här kan ni prata, fota, få tips av cykelstjärnor som Gunn-Rita Dahle, Ella Holmegård och Emil Linde. De två senare kommer även visa upp sig på fredagens Vasasprint.

Har ni frågor eller funderingar så tveka inte att höra av er. Stort lycka till!