Gästblogg Gunn-Rita: Redo för Cykelvasan? Jag ser verkligen fram emot det!

Då är det snart dags för årets största MTB-händelse i Sverige, Cykelvasan. Team Merida GunnRita kommer för första gången att stå på startlinjen, och vi ser verkligen fram emot att vara med på Cykelfesten. Men vad gör jag för att få rätt förberedelser de sista dagarna in mot tävling?

När jag skall delta i ett Maratonlopp som Cykelvasan, så har jag med lång erfarenhet lagt mig till med fasta rutiner för både mat, dricka och träning fram emot tävlingsdagen. Självklart ligger det många månaders hårt arbete och träning inför en ny säsong och det är väldigt avgörande för vad jag kan förvänta mig för resultat i olika tävlingar under säsongen.

DE SISTA TRÄNINGSDAGARNA

Vanligtvis kör jag ett lätt intervallpass 3–4 dagar före tävling. Det är för att väcka kroppen, använda hela lungorna och få god kontakt med muskulatur i ben och armar. Passet körs vanligtvis inte högt på tröskelskalan utan med lagom belastning och extra eftertanke för att inte bråka för mycket med musklerna tätt på tävling. Jag drar på 3-6 min och drar på platten och sedan gärna in i backe.

Hur många intervaller och hur mycket jag kör beror lite på vart jag befinner mig i säsongen, i form och i känsla. 3x5 min alt 5x3 min kan vara en bra utgångspunkt. Är jag inne i en träningsperiod och kör en tävling som jag inte är superviktig så kan passet gärna bli upp mot 45 min intervaller, vilket totalt med uppvärmning och nedvarvning blir ca 3h långt.

Dagen innan tävling kör jag gärna några korta spurter för att väcka systemet. Ett träningspass på totalt 2 h är det vanliga för mig och jag kombinerar gärna terräng, asfalt och rulle. Är du motionär räcker det med en timmes lugn tur med några fartökningar. Passa dessutom på att kolla cykeln, däckstryck och att allt är åtdraget.

MAT OCH DRYCK

Jag äter i stort sätt likadant året runt, och det är vanlig mat med mycket fokus på frukt och grönt! Jag äter havregrynsgröt till frukost varje dag och det gör även vår son på 9 år som heter Bjørnar. De två sista dagarna fyller jag på med lite mer ris till middagen och dagen innan blir det en extra portion havregryn. Dagen innan funkar fisk väldigt bra för mig, men är jag någonstans där den proteinkällan är svår att få tag i funkar även kyckling.

Vatten är viktigt varje dag, men fyll gärna på lite extra och då fördelat under hela dagen innan race. Lite extra magnesium strax innan läggdax brukar jag även tillföra, för att motverka kramp och dyl. Jag har hört att visa dessutom sover bättre med det tillskottet, vilket kan vara värt att testa.

MAT PÅ TÄVLINGSDAGEN

Jag äter frukost ca 2,5-3h innan det är dax för start. Då äter jag det jag behöver, varken mer eller mindre. Precis innan uppvärmningen så käkar jag en lite energibar, samt fyller på med vätska jämt under tiden. Överdriv inte, då måste du bara gå på toaletten fler gånger innan start och det är inte roligt.

Det är viktigt att ha välfyllda fickor när det är långa Maratonlopp som gäller. Rådet jag ger till andra är att de skall testa innan vad de skall äta under lopp. Allt för att slippa magont och i värsta fall kramper. Jag fyller mina fickor med en kombo av bars och flytande gel, gärna med lite koffein i.

Jag äter på utsatta tider när jag kör långlopp. Jag försöker få i mig energi ca var 30e min, en halv bar eller en gel. Det skiljer sig mycket från tävlingar på varvbana där vi vanligtvis får lagning var 10e min. Då är det sportdryck som står för energin och oftast väldigt lite fastare föda.

När det gäller vätskepåfyllning så använder jag samma tumregel som med fast föda. Det du använder i flaskan skall vara testat på förhand. Drick lite varje kvart, och gör det direkt från start för att få jämt tillförsel. Chanserna för en positiv upplevelse ökar betänkligt om du tar dig tiden att få i dig ordentligt med energi, mat och dryck under hela loppet.

Efter målgång kan du äta det du känner för. Ge dig själv en extra klapp på axeln och var glad och nöjd med din prestation. Vanligtvis har du gjort ditt bästa och helt säkert lärt dig något som du har användning för nästa gång du står på startlinjen med nummerlapp på.

VARFÖR GILLAR JAG LÅNGLOPP?

Under hela min karriär har jag alltid kört flera långlopp under en säsong. Att ställa sig på startlinjen med många likasinnade, med sina mål och på sin nivå är energigivande och positivt för mig. Långa och tuffa distanser tar dig ofta lite mer ut i naturen, upp på fjällen och är oftast också mer storslaget än vanlig tävling på varvbana.

I min mening har MTB alltid varit en sport för ALLA. Men med XCO (står för Cross Country Olimpic som tävlingsdisciplinen heter) har det blivit en sport för specialister. Vist är det fruktansvärt kul att vara med i eliten efter många år och jobba för att bli bäst i världen på en angiven dag. Men jag gläder mig extra mycket när jag emellan kan köra långlopps som ger lite större upplevelser.

Det är alltid nya ”singel tracks” som väntar på att köras ute i den fantastiska naturen. Det väcker äventyrslust och ger större strävan efter upplevelser än varvbanans monotoni. Det betyder troligtvis att jag verkligen älskar terrängcykling och gläder mig till alla utmaningar som jag hoppas komma under många år framöver.

Jag önskar alla deltagare stort lycka till på Cykelvasan. Jag ser verkligen fram emot att starta tillsammans med alla. Det är bara att förbereda och glädja sig till ett nytt äventyr på två hjulJ

 

Cykelhälsningar från Gunn-Rita

@mtbgunnrita

Team Merida GunnRita

@meridasykler

@merida-bikes