Menu

Fjällturen 2017 får besök av Team Merida Cykelvasan!

Hej!

Denna vecka så blev det klart att delar av Teamet kommer att köra Fjällturen. Det är ett av Sveriges vackraste MTB lopp och är även seedningsgrundande för Cykelvasan. Det skall bli spännande att cykla i denna typ av miljö och det kommer garanterat att kännas i benen. Teamet ser fram emot denna utmaning och vi hoppas såklart att ni också har tänkt köra loppet. Eller hur? Visst syns vi på plats?

Så här ser tävlingsprofilen ut på 58 km banan

Höjdprofil-58km

Vad kan man då förvänta sig av själva loppet. Så här beskriver arrangörerna banan.

Förbered dig på blandad körning med stigar, grusväg och asfalt där asfaltsträckorna totalt sett är få och merparten cyklas i fjällterräng.
Start på Idrottsplatsen i Funäsdalen efter masterbil genom centrala byn i lugnt tempo 2,5 km. Vid bussgaraget släpper masterbilen fältet. Längs med riksväg 84 på asfalt avverkar du dina första höjdmetrar, hitta ett lugnt tempo för nu är det fyra kilometer tuff uppförsbacke. Vid stugområdet Mysk tar du 90 grader höger på en fin säterväg. Här flackar banan ut lite och du kommer in i det första singeltrack partiet.
Efter 300 meter kommer nästa parti på stig och några nya höjdmeter ska tas. Vi är nu ovan trädgränsen, njut av den fantastiska utsikten med Funäsdalen-by till höger och Skarvarna till vänster. Här flyter det på och du bjuds på makalös fin cykling, du passerar Livsäterån och cyklar singeltrack innan du kommer ut på en grusväg. När du cyklat 13 km når du den första vätskestationen. På grusvägen går det riktigt fort, se upp för rullgrus och ta det lite lugnt. När du ser våra funktionärer är det bara till att bromsa för då ska du ta 90 grader vänster in på en spång. Du cyklar vidare på fina motionsstigar i lätt kuperad terräng, något surhål kan dyka upp längs med stigen där det ibland är lite blött. Från stig till grusväg och tillbaka in på stig där det nu är lite småkuperat. På grusvägen kan det vara klokt att inta lite näring för dig som har med dig något på cykeln innan vi kommer till den första bandelning, du tar vänster in för fin stigcykling.

Fin utsikt

Fin utsikt

När du passerar vindskyddet på Järvåsflon går det fort utför på singeltrack tills du tar 90 grader vänster nere vid grusvägen in mot Flon. Efter 300 meter är det på nytt en 90 graders sväng och du följer grusväg i ungefär 3 kilometer. In mot vätskestationen i Bruksvallarna cyklar du på stigar längs med Ljusnan. På skidstadion i Bruksvallarna startar BMW:s Hill Climb, kanske Sveriges både längsta och finaste Hill Climb?
Från skidstadion i Bruksvallarna bär det av uppför med en stigning längs Mittåkläppsvägen. Områdets mest kända väg som vintertid skidas av varje elitåkare i Sverige. Lång och tuff stigning på grusväg, där det gäller att hitta ett för dagen lagomt tempo. När du kommer upp på höjden så är omgivningen otroligt vacker med vyer över bland annat Mittåkläppen och Skars. På toppen av backen möts du av både musik och speaker.
Vid Fålåtjärn sker en bandelning, 28 och 40 kilometers banorna fortsätter rakt fram, medan du tar vänster för fin stigkörning med magnifik utsikt. Anpassa farten i utförskörning när du är ute på grusvägen och ska ta dig ner mot Hågnvallen. Väl nere kommer nästa bandelning, här cyklar du höger in på själva Viteggen och du bjuds på något av den finaste cyklingen fjällvärlden har att bjuda på.

Fjällcykling

Fjällcykling

Nytt är att vi förlänger cyklingen ute på Viteggen innan vi cyklar tillbaka mot Djupdalsvallen. Har du inte njutit tidigare så är det så dags, vätskestation nummer 3 är vid Djupdalsvallens våffelservering. Efter vätskestationen ska de sista höjdmetrarna avverkas upp mot de gamla gruvorna. På krönet belönas man än en gång av en underbar utsikt, denna gång över Ramundberget där målgången är. Det går fort nedför ängarna och här är några partier där det är blött, väldigt viktigt att du anpassar farten till detta. Nästan nere i Ramundberget kan du höra speakern, du tar en 90 graders sväng till vänster för cykling i lätt kuperad terräng innan du följer Ljusnan in mot målet.

 

Mail: conny.bjornehall@gmail.com

Twitter: @connybjornehall

Instagram: cbjorneh

Conny Björnehall

Team Merida Sverige

Webshop