Menu

Läs våra bästa tips inför cyclocross säsongen

By oktober 5, 2017Nyheter, Uncategorized

CROSSEN KOMMER

Hösten är här på allvar och det är starten för en ny spännande säsong: Cyclocross. Men vad är det, och hur skiljer det sig från annan typ av cykling?

Cyclocross är en intensiv tränings- och tävlingsform.  Det tävlas på korta och publikvänliga banor på grus, sand, gräs och stig. Tävlingstiden är relativt kort, vanligtvis mellan 40 till 60 minuter, och då är det full gas från start till mål. Vi snackar om mängder av mjölksyra och maxpuls från det att startskottet går.


Cyclocross är en intensiv tränings- och tävlingsform.  Det tävlas på korta och publikvänliga banor på grus, sand, gräs och stig. Tävlingstiden är relativt kort, vanligtvis mellan 40 till 60 minuter, och då är det full gas från start till mål. Vi snackar om mängder av mjölksyra och max puls från det att startskottet går.

Merida Cyclo Cross 600

CycloCross 600 är utrustad med 1X11 drivlina, för optimal funktion och minimalistiskt utseende men ändå med bred utväxling. CX600 levereras med CC Lite aluminiumramen samt kolfibergaffel med 15 mm som bidrar till komfort och precision i styrning. Utrustningen kommer från Sram med Sram Apex 1 hydrauliska skivbromsar, Sram Apex 1×11 drivlina. CycloCoss 600 är mångsidig och passar till många olika användningsområden. Givetvis är CX-cyklarna förberedda med skärmfästen och det finns utrymme för dubbdäck i ram och gaffel.

Läs mer

Merida Cyclo Cross 500

CycloCross 500 är en storsäljare bland våra mångsidiga och populära CX-modeller. Den produceras med CC Lite aluminiumram samt kolfibergaffel med 15 mm genomgående axel. CX500 är utrustad med 11-delad komponentgrupp från Shimano och dubbelverkande Tektro Spyre bromsar. Givetvis är CX-cyklarna förberedda med skärmfästen och det finns utrymme för dubbdäck i ram och gaffel. CX 500 är perfekt om du vill komma först bland kollegorna till jobbet.

Läs mer

Merida Cyclo Cross 300

CycloCross 300 produceras med CC Lite aluminiumram samt kolfibergaffel med 15 mm genomgående axel. CX300 är utrustad med Shimano Tiagra drivlina och dubbelverkande Tektro Spyre bromsar. CX300 är anpassad för cyklisten som önskar ett träningsverktyg när förhållandena inte lämpar sig för landsvägscykel, men också till pendlaren som önskar fart och pålitlighet. Givetvis är CX-cyklarna förberedda med skärmfästen och det finns utrymme för dubbdäck i ram och gaffel.

Läs mer

Hur ser cykeln ut? Den är snarlik en vanlig racercykel men har en mer robust ram, utrymme för bredare mönstrade däck och nästan samtliga har i dag skivbroms. Körställningen är något mer upprätt än på racer vilket ger ännu bättre kontroll. Möjligheter att utrusta med skärmar och dubbdäck på vintern gör krossen till en ypperlig pendlarcykel. Den klarar vinterföret bra och är klart snabbare och roligare att pendla på än en MTB.

En cykelcrossbana är vanligtvis full av hinder, något som gör detta till en väldigt teknisk sport. Det kan vara trappor, timmerstockar eller plankhinder som skall forceras. Då är det läge att hoppa av cykeln och springa upp eller över. Det är också fullt av skarpa kurvor på väldigt varierat underlag. Det kan därför löna sig att öva mycket teknik om du har tänkt att anmäla dig till någon tävling.


Cyclocross är en fantastisk träningsform under den delen av året som för många cyklister räknas som ”off season”. Ett fantastiskt bra och roligt sätt att upprätthålla både form och teknik på.

Conny Björnehall

Teamåkare

Här har vi lagt fram ett förslag till en CX-pass med härligt hög intensitet:

  • 15 minuters uppvärmning, helst med några delar av teknikträning.
  • 2-5 st intensiva ”startar” på 1-3 minuter med 2-5 minuter aktiv vila mellan.
  • 20-30 minuter cykling i tävlingfart.
  • 15 minuter nedrull/avslutning.

 

Svenskacupen och CX-pokalen är tävlingsserier som börjar i september. Här hittar du mer information.

Det finns också många arrangemang som ”prova på Cross” runt om i landet där du kan testa och träna Cyclocross.

Lake Mx237 Wide Cykelsko

Terrengsko for deg som vil en en knallstiv 100% karbonsåle, supert grep kombinert en en overlegen passform. Overdelen er i ekte skinn med få sømmer, luftehull og mesh partier for god lufting. Skoens stive Lake race 100% karbonsåle sikrer meget god kraftoverføring og Mountain Race X ekte gummi yttersåle gir godt grep under alle værforhold. Det doble L5 BOA® strammesystemet gir en meget presis tilpassing av skoen uten presspunkter. Disse skoene blir bedre og bedre over tid!

Läs mer

Lake Mx228 Wide Cykelsko

Super entusiast sko med fantastisk passform og egenskaper som gjør dette til et topp valg enten for Mtb, Cyclo cross eller maraton. MX 228 har en formtilpasset, holdbar og pustende overdel i microbiber og mesh. Skoen strammes meget presist med en topp montert IP1 BOA® spenne. Den stive Lake race 100% karbonsåle sikrer god kraftoverføring og Mountain Race X ekte gummi såle gir godt grep under alle værforhold.

Läs mer

Hutchinson Black Mamba CX Däck

Superraskt CX/Gravel dekk som passer utmerket til de fleste underlag. Dekket ruller raskt på asfalt og har små knaster som sikrer god grep på grus. Dekket er tubeless ready som betyr at dekket kan benyttes uten slange, men da må man ha hjul som passer dette. Dekket er foldbart og har 127 TPI, som gjør at dekket kan benyttes med lavt luft trykk som gir super comfort.

Läs mer

Merida Comp Lightweight Vind Cykeljacka

Vindjacka tillverkad i lätt material som är enkel och kompakt at ta med sig på cykelturerna. Full dragkedja och silicon runt midjan säkerställer att jackan sitter perfekt under hela cykelturen.

Läs mer
Webshop