Menu

Utgångspunkten för utveckling och design av årets Vasaloppscyklar startade före och under förra årets Vasalopp. Vi på Merida hade på mässor och vid publika event en designtävling där besökare fick lämna sin syn på hur en de kommande Vasamodellerna skulle se ut. En lycklig vinnare drogs och belönades med just en Vasaloppscykel och över 1500 bidrag med synpunkter och åsikter lämnades in. Ett formulär med olika frågor om cyklarnas utseende och utrustning fanns också med och har väglett oss mot slutmålet. Nytt för i år är att de olika modellerna i Vasaloppsserien har namngivits efter klassiska platser förknippade med Vasaloppetssträckning. Sälen och Mora, start och målgång finns självklart med bland de namngivna samt Oxberg som fått ge namn åt instegscykeln i Serien. Oxberg är en av de ursprungliga kontrollerna som var med redan vid första starten 1922, en viktig kraftstation innan Vasaloppets mest kuperade avsnitt tar vid bla. med de berömda Lundbäcksbackarna börjar. Tanken är att Merida Big Nine Vasa Oxberg skall ta fram åkarens inneboende kraft på samma sätt.

 

En tydlig åsikt som framkom ganska samlat i vår stora designtävling var att de klassiska dragen skulle vara kvar men att djärvare färgval var önskat, något vi försökt att ta fasta på. Vasaloppets blåa färg går igen i många av våra modeller, både som grundfärg eller som accentfärg. Den matta färgen hos Vasa Sälen skall föra tanken till de gedigna röda stugor som finns i området. När solen strålar på de väderbitna fasaderna skiner de i en matt orange färg som skänker trygghet och styrka. Oxbergs vassa färgmatchning skall ge energi och entusiasm som räcker hela vägen in till mål.

Kvar på cyklarna är den siluetten med den ikoniska bansträckningen som sträcker sig utefter cyklarnas överrör. Där är det lätt att titta ner och veta vart du befinner dig eller slänga ett öga under något av träningspassen och med ens drömma sig bort och åter vara ute på banan igen. Vi är även stolta över att cyklarna är utsmyckade med Vasaloppets märke som officiell produkt. Ett sigill som betyder att de klarar de krav som ställs på produkter framtagna för den påfrestning och den utmaning som Vasaloppet innebär. Något som vi ser som ett signum för cykelserien med officiella Vasaloppscyklar, alla framtagna för att åkaren skall ha bästa möjliga förutsättningar för ett fantastiskt cykeläventyr mellan Sälen och Mora.

Webshop