Menu

Olympia2Olympia: Aten – Rom

By februari 8, 2018Blogg (Anders)

Olympiastadion, Aten – Olympiastadion Rom, en tidsresa från 1896 till 1960. Det var ju på Panathinaikostadion i Aten som de första moderna olympiska spelen avgjordes 1896 innan stafettpinnen sextiofyra år senare överlämnades till den italienska huvudstaden.

Med anledningen av kommande OS i Sydkorea så föll valet till slut på sträckan Aten – Rom när jag och en långfärdscyklistkollega från Ljusdal bestämde oss för en olympisk cykel-oddysé under första planhalvan av januari. Grekland är ju som alltid en perfekt plats att starta en ny turné på, inte minst med tanke på att landet är så okomplicerat när det gäller logistiken.

I Italien tvingas man ju planera dagarna lite noggrannare om man reser med ”kreditkortet” och eftersom vi hade all kokutrustning hemma så var vi alltså tvungna att anpassa oss till de italienska kockarnas arbetstider. Resultatet var sällan bra…

I Grekland kan man däremot få sig ett mål mat på nästan vilken tid som helst på dygnet. En annan fördel med detta land är att jag äntligen har lärt mig beställa en kopp ”svenskt kaffe” i Grekland. Den magiska formeln heter ”Filter Coffee” och simsalabim står det en kopp ”svenskt” kaffe på bordet. I Italien har jag fortfarande inte funnit denna formel. Trots att jag brukar upprepa ”Grande” med versaler ett antal gånger och måttar med händerna så att de ska förstå att jag vill ha minst en kubikmeter kaffe så slutar det ändå med att servitören kommer tillbaka med en fingerborg java.

Grekiskt filterkaffe – Italiensk espresso 6-0 6-0 6-0…

Årets olympiska projekt är därmed avklarat, men glädjande nog brukar det ju dyka upp nya olympisk arenor med jämna mellanrum, eller vartannat år för att vara mer exakt. En av dessa heter Pyeongchang…

Utrustning: Cyklar – Merida Speeder 300 + Merida Cyclocross 300, Cykeldatorer – Garmin Edge 1030 + Garmin Edge 1000, Cykelhjälmar – Kask + Merida, Cykeltröjor – Blåkläder, Regnkläder – Haglöfs, Golfdriver – TaylorMade Burner (viktigaste detaljen i hela utrustningen!)

Sträcka: (Cykel) Aten – Patras, Bari – Villa San Giovanni, Messina – Palermo, Neapel – Villa Literno, Rom – Roms Olympiastadion. (Färja) Patras, Grekland – Bari, Apulien, Villa San Giovanni, Kalabrien – Messina, Sicilien, Palermo, Sicilien – Neapel, Kampanien. (Tåg) Villa Literno, Kampanien – Rom, Lazio.

Total sträcka: 1025 km (längsta etapp: 112 km, kortaste etapp: 26 km)

Favoritstäder på resan: Grekland – Kiato, Krathio  Italien – Pizzo, Termini Imerese, Messina, Rom

Vägval: Enklaste (och minst farliga!) sättet att ta sig ut ur trafikkaoset i Aten är att trampa i sydvästlig riktning ett par mil och därefter ta färjan över till Salamis. Därefter är det ganska lugnt hela vägen fram till hamnstaden Patras. Kustvägen på Peloponnesos är som alltid en skön bekantskap med vackra vyer och få höjdkurvor.

I de italienska regionerna Apulien och Basilicata är jordbruket en stor faktor och därför kan landskapet uppfattas som lite tråkigt under ”vintern”. Kalabrien är mer dramatiskt och betydligt intressantare. Vi korsade bergen i Kalabrien (drygt 700 höjdmeter) och tog oss över till dess nordliga kustremsa. Därifrån följde vi kusten hela vägen till Sicilien och vidare mot Palermo. Sicilien var definitivt resans höjdpunkt.

Prisbild: Det är oförskämt billigt under lågsäsong vid Medelhavet och eftersom vi alltid delade hotellrum så brukade hotellnotan gå lös på max 25-30 Euro i Grekland respektive 40 Euro i Italien. Samtliga hotell/vandrarhem tog dessutom emot oss med öppna armar och det var aldrig några problem med cyklarna. De var till och med ofta välkomna in på rummen.

Väder: Vad gäller temperaturen så kan man översätta medelhavsvädret i januari till svensk vår/försommar, kvicksilvret dansade ju ofta på 15 – 20 grader. Endast vid ett tillfälle tvingades jag cykla i långa tights.

Etapper: Samtliga etapper finns dokumenterade på Garmin Connect, sök på Anders Forselius. (De finns även på min Facebook)

 

Undertecknad på en Merida 300 Speeder och Lars Jonsson på en Merida Cyclocross 300.

  

I mitten syns Panathinaikostadion i Aten (OS 1896 + 2004) och på kanterna Olympiastadion i Rom (OS 1960).

  

F.v: Nyårsafton på Arlanda. Mitten: Lars Jonsson konstaterar att det är numera är 2018. T.v. Vinnaren i kategorin ”först incheckade bagage på Arlanda 2018”!

  

Aten, startpunkten för vår olympiska resa.

  

Cykling på den grekiska halvön Peloponnesos. Storstaden Korint i mitten.

  

Varierande väder längst ner på den ”italienska stöveln” i regionerna Apulien, Basilicata och Kalabrien. För det mesta var det emellertid en ganska bra temperatur och endast vid ett tillfälle cyklade jag med långa tights.

 

Det blev ingen pizza i Pizzo, men väl glass! Trots alla höjdkurvor så var Pizzo den stad som satte störst avtryck på resan mellan Aten och Rom. Det här är tjusningen med långfärdscykling, man upplever städer som man annars aldrig hade kommit i kontakt med.

  

Sicilien och nordvästra Kalabrien, resans absoluta höjdpunkter.

  

Det går dagliga färjor mellan Palermo på Sicilien och Neapel på italienska fastlandet och en biljett (inklusive cykel) kostar strax under en femhundring. Därefter väntade regionaltåg från Villa Literno (några mil norr om Neapel) till slutdestinationen Rom. En envis magbakterie gjorde det omöjligt att cykla de sista milen så vi valde att skippa sista etappen fram till Rom till förmån för tåget.

Fråga till SJ: Observera det blå cykelmärket på den italienska tågvagnen. När tänker SJ sluta bojkotta svenska cyklister..? I nästan alla andra länder är det busenkelt att ta med sin cykel på tåget.

Jag bor i Hälsingland och har typ 30 mil till Arlanda. Det absolut svåraste för mig när jag planerar mina resor är inte flygtransporten, smittosamma sjukdomar, banditer eller eventuella hemorrojder efter långa dagar i cykelsadeln. Det absolut svåraste är ju att planera för hur jag ska få fram min cykel med tåg till Arlanda. Och lyckas jag med detta så är straffet en stationsavgift på 120 kr som alla tågresenärer plundras på för att stiga av på tågstationen i Arlanda. Helgerån!

  

Rom, evig kärlek!

  

  

  

Långfärdscykling, inget hundgöra!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Webshop