Hur man väljer rätt ramstorlek

Det finns många faktorer att tänka på när man köper en ny cykel. Vilken typ av cykel är bäst lämpad för ditt användningsområde? Hur kommer du att använda den? Vilken nivå bör den ligga på? Vilken budget har du? Oavsett svaret på dessa frågor och många andra frågor som kan ställas, är fortfarande den stora frågan - vad är rätt ramstorlek för dig?

Din nya cykel kan endast avnjutas till fullo om du väljer rätt storlek. Samtidigt är storlekssystemet på en cykel mindre igenkännbart än på exempelvis kläder - de flesta av oss vet vilken storlek man har på en skjorta eller ett par byxor, väldigt få vet dock vad deras idealstorlek på cykel är. Dessutom vet du snabbt om du har valt en för stor skjorta när du ser att ärmarna är för långa eller för korta. Fel val av ramstorlek på cykel är inte lika synligt, men ger snabbt effekt på både komfort och effektivitet i trampet. Så om du är helt ny på cykling, hur hittar du då den perfekta ramstorleken?

Att välja rätt ramstorlek är viktigt för både komfort och prestanda.

Se våra storlekstabeller här

Använd våra storlekstabeller
Inom cykel finns två framträdande storlekssystem - ett baserat på beskrivande ord, de andra på mätbara värden.

Det beskrivande system hittar du vanligtvis på bland annat MTB och stadscyklar och är det mest beskrivande systemet för nybörjare. Vi vet alla att en storlek M är större än en storlek S, och kommer troligen att vara en storlek upp från S (om det inte finns en S/M, storlek i mellan). Men det betyder tyvärr att även om du är en M i alla kläder, så betyder det inte nödvändigtvis att du kommer att vara M på cykel. Din längd kan inte ensam identifiera rätt storlek på cykeln, det finns flera faktorer som spelar in. Det finns också variationer i termer av storlekskategorier från ett varumärke till nästa. Dessa faktorer gör att det beskrivande systemet kan vara ett bra utgångspunkt för att identifiera en lämplig ramstorlek, men det är också viktigt att ha förståelse för rammått och kunna välja rätt utifrån detta.

Ramstorlek används ofta för racercyklar. Du kan exempelvis se att en cykel har en 54 cm ram, men vad innebär egentligen det? Merida presenterar sina rammått i C-T, vilket är måttet på centrum av vevarmen till toppen av sadelröret. Viktigt att notera när du ska köpa cykel och välja storlek är att olika tillverkare mäter storleken på olika sätt på ramen. Detta innebär att en storlek inte säkert motsvarar samma storlek hos en annan tillverkare.

Begränsningar
Storlekstabell (guider) är ett viktigt verktyg för att leda dig i rätt riktning. Men andra mått än just bara din längd kommer också att vara viktiga faktorer som spelar in, så som kroppsproportioner (benlängd är särskilt viktigt) och personliga preferenser när det gäller sittställning. Rätt ramstorlek kan också variera från en cykel till nästa - till exempel om du använder en 57 cm landsvägscykel, kanske du vill ha en storlek ner om du väljer en cyclocross och vill ha en aggressivare sittställning.

Har du kontrollerat storlekstabellen och ligger mellan två storlekar? Det är inte bara höjden av ramen som är en viktig faktor och skiljer sig åt mellan de olika ramstorlekarna. En större ram har också ett längre horisontellt övrerör, dvs längden mellan sadeln och styret. Har du korta armar kommer du således bäst ut genom att välja den mindre ramstorleken, men har du långa ben så är den större storleken att föredra. Storleken på ramen har också betydning vad gäller komforten, vill du ha en aggressiv och snabb cykel för tävling bör du välja en mindre ram, för att få en bekväm och komfortabel cykel är den större ramstorleken det bästa valet. Är du osäker på ditt val fråga oss via chatt för att få en rekommendation. Upptäcker du att cykeln inte passar efter levereras har du alltid 30 dagars ångerrätt. Vi vill att våra kunder ska vara 100% nöjda!

Sammanfattning
Oavsett hur många mätningar du gör, är det att hitta rätt cykelstorlek inte en exakt vetenskap. En viktig aspekt är att fundera på hur du önskar din sittställning och välja storlek därefter, detta kommer att göra att du cyklar mer regelbundet och kan njuta mer av att göra det. Storlekstabeller och tidigare erfarenheter är till hjälp, men kom ihåg att du också kan använda vårt team av experter som alltid finns tillgängliga för att erbjuda dig sina bästa råd. Läs också mer om hur du hittar den bästa sittställningen här.

Se våra storlekstabeller här