Olympiamästarinnan Gunn-Rita siktar på vinst i Cykelvasan

I över 20 år har Gunn-Rita Dahle Flesjå tillhört världseliten inom mountainbike, men den norska terrängcykeldrottningen är fortfarande motiverad och sugen på nya framgångar. Efter att världscuplaget Multivan Merida lades ned efter säsongen 2016 har hon jobbat för att säkra en fortsättning på högsta nivån. Tillsammans med den norska Meridadistributören Stians Sport AS är en tvåårig satsning nu inledd. Ett av huvudmålen är vinst i Cykelvasan den 12 augusti 2017.

Gunn-Rita har en helt unik karriär. 2004 i Aten vann hon OS-guldet i mountainbike och hon har under åren vunnit 10 VM-guld, 8 EM-guld och har 29 världscupvinster, flest av alla genom världscuphistorien. I vårt västra grannland är hon en riktig kändis som finns på helsidor i dagstidningarna och är större än vad Jenny Rissveds eller Emma Johansson är i Sverige. En nationalhjältinna som bidragit till det norska idrottsundret och därigenom säkrat en plats i folkets hjärtan. Men här i Sverige är hon tämligen okänd utanför inbitna cykelkretsar, något som skulle kunna ändra sig vid en vinst i Cykelvasan 2017.
Cykelvasan är Sveriges största MTB-lopp och har körts sedan 2009. Från och med fjolårets lopp startar damernas tävlingsklass 45 minuter tidigare för att de ska få ett rättvisare lopp och slippa trängas med motionsherrar på upploppet när det är dags för avgörande. Den ändrade starttiden gör att dameliten kör hela loppet själva och därmed också drar själva – vilket gynnar åkstarka damer som Gunn-Rita och därmed också ökar hennes möjligheter till seger.

De kommande två säsongerna skall den norska MTB-drottningen cykla för sitt eget lag ”Team Merida Gunn-Rita”. Hon är själv ansvarig för att driva laget och allt görs för att optimera förutsättningarna för de kommande två säsongerna och göra dem så framgångsrika som möjligt. Med på resan är hennes man Kenneth som fungerar som coach, träningspartner och ständig följeslagare, något som han har varit sedan 2001.

– Jag önskar satsa på toppnivå i två år och är väldigt glad över att kunna fortsätta på Merida. Kenneth och jag satsar hårt och det är inget som får komma i vägen när vi sätter som mål att fortsätta vinna stora cykellopp, säger Gunn-Rita.

Vinterträningen har så här långt gått enligt plan och några ändringar på träningsfronten har gjorts för att fortsätta att utvecklas. Det finns därför stora förhoppningar från norskt håll att det är en Meridacyklande ”jente” som får sträcka armarna i skyn på målrakan i Mora när Cykelvasan når sitt avgörande lördagen den 12 augusti.